Yeni Tüp Bebek Yöntemleri

Eurofertil Tüp Bebek Merkezi  Medikal Direktörü Dr. Hakan  Özörnek, yeni tüp bebek tedavileri hakkından bilgi verdi:
Konforlu tüp bebek: “Yumurtalık kapasitesi normal ve yaşı 35’in altında olan, düzenli adet gören kadınlara uygulanabilen bu yöntem, hem zamandan hem de paradan tasarruf etmenizi sağlıyor. Üreme sorunu olan bir hastaya standart dozlarda ilaç uygulanması yapılıyor. İlaçların yan etkisi, tedavi süresince uygulanan anestezi ve kan alma gibi tetkikler, hastanın sıkıntılarını artırıyor.
Gerek tüp bebek konusunda bilgilerimizin artması, gerekse ilaç teknolojisindeki gelişmeler, bizlerin tedavi şekillerini yeniden gözden geçirmemize neden oldu. Bunun sonucunda hastalarımıza daha kısa sürede, daha az ve sadece deri altı iğneler kullanarak, hiç kan almadan, daha az yan etkili ve en önemlisi daha az stresli bir tedavi imkanı sunuyoruz. Bu yöntemde ilacın dozu azaltılıyor, yani yüzde 60 daha az enjeksiyon yapılıyor ve tedavi süresince kan tahliline gerek duyulmuyor. Enjeksiyonlarsa deri altına (göbekten) yapılıyor. 15 günlük süre içerisinde 1-2 kez klinik randevusu almanız yeterli oluyor.   Normal tüp bebek uygulamasında daha  az sayıda yumurta elde ediliyor. Ancak  tedavi hem daha rahat, hem de   yüzde 30 oranında daha ucuz.

İlaçsız tüp bebek (IVM): Klasik tüp bebek uygulamalarında yumurtanın olgunlaştıktan sonra toplanması ve kullanılması amaçlanırken, bu teknikte temel prensip, yumurtaların tamamen olgunlaşmadan elde edilmesi, laboratuvar ortamında geliştirilmesi. Bu teknik, vücutta yumurta olgunlaştırmak için kullanılan ilaçların zararlı olabileceği hastalar için geliştirildi. 
IVM’de hastaya çok düşük dozda hormon uygulanıyor veya hiç ilaç kullanılmıyor. Yumurtalıkların büyümesi, takibe alınarak belli bir ölçüye geldiğinde genel anestezi altında, iğne yardımıyla toplanıyor. Yumurtalar laboratuvarda çeşitli sıvıların içerisinde bekletilerek olgunlaşması sağlanıyor. Mikroenjeksiyonla döllenen yumurtalar, rahim içerisine transfer ediliyor.
IVM’in hamilelik  oranları, hormon tedavisi uygulanan hastalardan biraz daha düşük olmakla beraber kabul edilebilir  sınırlar içerisinde. 

Doğal tüp bebek: Dünyada yeni yaklaşım, transfer edilen embriyo sayısını azaltmak ve tek embriyo transferi yapmak. Bu değişimle hastalardan çok fazla yumurta alınması dolayısıyla da yüksek miktarda ilaç kullanılması eskide kalıyor.
Bu tedavide günlük iğnelerin yerini haplar alıyor. İğne sadece bir kez yumurta çatlatmak amacıyla kullanılıyor. Tedavi 8-9 gün sürüyor, kan almaya da gerek duyulmuyor. Yumurtalar, olgun olarak toplanıyor sonra mikroenjeksiyon yöntemiyle dölleniyor  ve 2-3 gün donra rahme yerleştiriliyor.

Hamilelik şansı, klasik tüp bebekten farklı değil. Doğal tüp bebek tedavisinin en önemli avantajlarından biri, arka arkaya denenebilmesi. Çünkü hasta tedavi sırasında fiziksel ve ruhsal olarak yıpranmıyor. Tedavi ve ilaç maliyeti, klasik tüp bebek tedavisinin yarısı. Bir klasik yerine, iki doğal tüp bebek tedavisi yapmak mümkün. Tedavinin dezavantajıysa tek yumurtayla çalışılması. Zira, bu durum tedavinin her aşamasında risk taşıyor, dolayısıyla kalite düzeyi yüksek laboratuvara ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca elinizde dondurmak için fazla embriyo kalmıyor.

Normal tüp bebek uygulamasında;  günlük iğneler, sık hastane ziyaretleri, kan alınma zorunluluğu ve yan etkilerin sıklığı sebebiyle stresli bir süreç yaşanıyor. Hastaların yaklaşık yüzde 30’u bu strese katlanmamak adına yeni bir tedavi denemiyor.  Doğal tüp bebekteyse günlük hayat fazla etkilenmiyor, ayrıca  maliyeti düşük. Dolayısıyla hastalar rahatlıkla 6-8 defa deneyebiliyorlar.

Hapla tüp bebek: Özellikle iğne  olmaktan çekinen kadınlar için bu yöntem oldukça ideal. Tüp bebeğin ilk uygulandığı yıllardan beri fazla sayıda yumurta üretmenin başarıyı artırdığına inanılıyordu.  Ancak bu görüş değişti, artık az ilaç kullanma felsefesi yerleşmeye başladı.
Kadınlar her adet döneminde bir yumurta üretir ve yumurtlar. Bu yöntemde yumurta, basit bir hap tedavisiyle destekleniyor, yani doğanın seçtiği yumurtaya tüp bebek işlemi uygulanıyor. Burada önemli olan, yumurtanın ilaç zoruyla değil, tamamen doğal olarak o ay için seçilen yumurta olması. Teknik, düzenli adet gören her kadına uygulanabiliyor. Ancak yumurta rezervi, düşük olanlarada tercih edilmiyor.”

http://bebekvecocuk.milliyet.com.tr/hamile-kalma-yontemleri-cogaldi/haberpanosu/haberdetay/17.04.2012/1529288/default.htm?ref=milliyet_anasayfa

Diğer Yöntemler

1 yorum:

Unknown dedi ki...

düşük hapı isteyen emre_kayaa_@hotmail.com