Acıbadem Hastanesi'nde Tüp Bebek Skandalı

Acıbadem Hastanesi’nde tüp bebek tedavisi olan çift, bebek sahibi oldu ancak bebek bir yaşına geldiğinde annenin biyolojik çocuğu olmadığı, annenin yumurtalarının karıştırıldığı ortaya çıktı.

Kayseri'de bir çift tüp bebek sahibi olmak için Acıbadem Kayseri Hastanesi’ne başvurdu. Çift bebek sahibi oldu ancak bebek bir yaşına geldiğinde rahatsızlanan bebeğe kan testi yapıldı. Testte anne ile bebeğin kanlarının uyuşmadığı anlaşıldı. Bunun üzerine DNS testi yaptırıldı ve bebeğin annenin biyolojik çocuğu olmadığı, annenin yumurtalarının karıştırıldığı ortaya çıktı.

Serbay Masuroğlu’nun Birgün’de yer alan haberine göre, doğal yollardan çocuk sahibi olamayan bir çift, tüp bebekle çocuk sahibi olmaya karar verdi. Bir süre boyunca araştırma yaptılar. Acıbadem Kayseri Hastanesi markasına ve hastanenin tüp bebek merkezinde çalışan Dr. Turgut Aydın'a güvenip karar kıldılar. Annede sağlıklı yumurtaların oluşması için tedavi başladı. 2012 Haziran ayında Dr. Turgut Aydın, tedavinin tamamlandığını, anneden yumurta ve babadan sperm alınabileceğini belirtti. Çiftin yumurta ve spermi alınıp döllendi. Acıbadem Kayseri Hastanesi Tüp Bebek ve Üreme Sağlığı Merkezi'nden bir embriyolog tarafından çift telefonla arandı. Sağlıklı embriyoların oluştuğu kaydedildi. Çift hastaneye tekrar gitti ve anneye iki adet embriyo transfer edildi. Embriyolardan biri anne karnında 28. haftada kaybedildi.
Tesadüfen ortaya çıktı

Diğer embriyo sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi. Çiftin nihayet bir bebeği oldu. Ancak bebek 1 yaşına yaklaşmasıyla ortaya çıktı. Bebek rahatsızlanınca çift bebeklerine kan testi yaptırdı. Kan testlerinde bebeğin annesiyle kanı uyuşmuyordu. Çift, halk arasında DNA testi olarak bilinen testi yaptırdı. Sonuç değişmedi, anne çocuğun biyolojik annesi değildi. Acıbadem Kayseri Hastanesi Tüp Bebek Kliniği'nde annenin yumurtaları başka bir annenin yumurtalarıyla karıştırıldığı fark edildi. Baba öz babaydı, ancak anne üvey anne ve taşıyıcı anneydi. Hastaneye başvurup hesap sordular. Annenin yumurtası başka bir spermle döllenmiş ve başka bir annede hayat bulmuş olabilirdi. Ancak hastanenin kayıtları eksik tutulduğundan anne yumurtalarının nereye gittiğini, başlarına ne geldiğini, kendi yumurtasından dünyaya gelmiş olabilecek bebeğinin akıbetini öğrenemedi. Çift skandalı yargıya taşıdı. Acıbadem Sağlık Hizmetleri'nin genel merkezi İstanbul'da olduğundan aile İstanbul Anadolu Nöbetçi Tücetici Mahkemesi'ne başvurdu.
Soy bağı değiştirildi

Skandalla birlikte çocuğun soy bağı değiştirilmiş olduğu anlaşıldı. Genetik mirasının bilinememesi nedeniyle kalıtsal birçok hastalığa karşı önceden önlem alınamayacak. Bireyin kimliğini bilme hakkı elinden alındı. Biyolojik annesini hayatı boyunca öğrenemeyecek. Miras hukukundan, boşanma hukukundan çocuk olumsuz etkilenebilecek. Anne kendisinden alınan 5 yumurtadan geriye kalan 3 tanesinin akıbeti bilinmediğinden bir daha çocuk sahibi olamayacak.
Acıbadem ve doktor sorumlu

Çiftin avukatı Yıldız Ertuğ Under, büyük ihmali şu ifadelerle anlattı: “Tıp biliminin ve Türkiye'de bu konudaki yasal mevzuat olan Üremeye Yardımcı Teknikler Hakkındaki Yönetmelik'in ilkeleri, kasta varan bir umursamazlıkla ihlal edildi. Burada artık basit bir özen borcunun yerine getirilmemesinden değil, çok ağır bir ihmal ve kusurdan söz etmek gerekmektedir. Yönetmelik aynı zamanda Tüp Bebek Merkezi'nin de döllenme işleminin ardından anne adayının sağlıklı bir doğum gerçekleştirmesi için gerekli bütün tedbirleri alması gerektiğini söylüyor. Bu noktada Acıbadem Hastanesi ve Dr. Turgut Aydın kelimelerle ifade edilemeyecek büyüklükte skandala imza atmışlardır. Çift şimdiki çocuklarını sevmeye devam ediyorlar. Ancak bu ihmal onların hayatında onarılmaz bir hasara yol açtı.”
 
Kaynak: http://t24.com.tr/haber/acibademde-tup-bebek-skandali,265831

6 yorum:

TupbebeX dedi ki...

Aileye çok geçmiş olsun .Telafisi imkansız bir olay yaşanmış. :(

Karışıklığı engelleyen sistem Türkiye'de var : : http://www.tupbebex.com/tupbebek-tedavisi-guvenlik-sistemi-turkiyede-ilk-kez

yemek tarifleri dedi ki...

bende faydasını gördüm tşkler

Adsız dedi ki...

iyi dinleyin. arkadslar bütün yazdıklarımı samimiyet ile yazıyorum ki bizim başımıza gelenler başkasının başına gelmesin diye .kayserideki bu acıbadem bes para etmez , doktorları da aynı s3kilde . neyse konumuza gelirsek bu özge hanım işinde iyi ya, bize hemen tüp bebek tedavisine başladı ve tutmadı sonra bize dediki. ya anlamıyorum nasıl tutmaz sizde birşey yok ben çok garanti bakmıştım felan filan . bizde bu süreçten sonra ne yapabiliriz peki dedik .bize demesin mi ya aslında daha garantili bir yöntem var di diye. biz de kızdık ee böyle bir yöntem vardı da niye en baştan yapmıyorsunuz diye .arkadaşlar kısaca önümüze 2 . bir fiyat listesi çıkardılar .biz tedaviye başka bir hastanede başladık öğrendik ki eşim de kan pıhtılaşması var mis .yani 2 . tedaviyide yaptırsak yine tutmayacakmış . düşünün sizin iyi doktor dediginiz kişi kan değerlerine bile baktirmayi akıl edemiyor ..karar sizin .saygılar .

emilllyyy dedi ki...

Turgut Aydın denilen doktor şuan Atakent Acıbadem hastanesinde...
Biz faklı bir Tüp bebek merkezinde tedavi olduk ve çok şükür ki hamile kaldım. Evime yakın olması sebebi ile ve tüp bebek ihtisası yapmış olması sebebi ile Turgut Aydın'dan randevu aldım.
İkinci tüp bebek denemesinde hamile kalmış biri olarak gittiğim Atakent Acıbadem Hastanesi Turgut Aydın ilk randevum tam bir fiyaskoydu... Toplam vajinal muayene ve görüşme sürem 8 dk sürdü. Çünkü kendisinin randevularına sadık olmadığını bu nedenden dolayı görüşmelerini kısa tuttuğunu kontrole gittiğimde bir kez daha anladım.
Kısa cümlelerle adeta odasından kovarcasına bir ilk muayene görüşmesi yaptığım yetmezmiş gibi bir hafta sonra kontrole gittiğimde birçok soru hazırlamama rağmen yine yarısını soramadım kendisine çünkü geç gelmişti, yine hastası bekliyordu ve herşeyden önemlisi kahvaltısını etmemişti. şaka gibi....
hamileliğimde kaç kilo almalıyım? şuan kiloma bakacak mısınız demeseydim kilomu falan ölçmek aklına asla gelmeyecekti.
O gün bebeğimin kalp atışlarını ilk kez duyacaktım. Kapl atışlarını duymam ile kapaması bir oldu hatta anlayamadım gelen sesi, kendisine baktım bişey demedi sonra hemsireye baktım, hemşre kafasını salladı evet kalbi der gibi ama doktorda asla bir kelam yok... Sonrasında hemen kapadı halbuki videoya almak istemiştim ancak buna müsade etmedi...
En son diyaloğumuz ise en enteresanıydı... İlk görüşmemiz de 8 dk sürdü bu görüşme de oldukça kısa oldu dediğim de ise ne konuşacağız ki yeter işte bu kadar, hadi arkadaşlar (nereden arkadaşı oluyorsak kendisinin) görüşürüz dedi odasının kapısını açtı ve resmen bizi odadan kovdu!!!!

Rezalet dedi ki...

Adana acibadem de berbat . Tup bebek yaptiriyorsunuz sorunununuz bilgileriniz tum ailelerle ortak dinleniyor. Ilgilenen kimse yok . Bthcg testi yaptiriyorsunuz biz sizi arayacagiz diyorlar ne arayan var ne soran.bu arada paranizla rezil oluyorsunuz.

Unknown dedi ki...

Merhaba bizde acıbadem atakent tüp bebek doktoru turgut aydın beyde tüpbebek tedavisine başladık güya işinde çok iyi başarılı diye duyup koşa koşa gittik eşimde azospermi rahatsızlığı var ilk görüşmede turgut bey yarım saatten fazla ön görüşme yaptı eşimde hiç sperm olmadığını bile bile bize %50 %60 şansı var olucak olucak illa çıkıcak siz hiç merak etmeyin dedi bizde düşündük baya şansımız varmış ya başlamaya karar verdik neyse tedaviye başladık gel git yumurta geliştirici ilaçlar verdi doktor yüzüne bakmadan direk ultrasona alıp cevap vermeden arkasanı dönüp gidiyo çünkü hep çok yopun hep hastaları var herkezi başından savmaya çalışıyo hızlı hızlı neyse tese yani ameliyat günü geldi çattı eşim ameliyata alındı bir tane bile sperm olmadıpını söyledi meğer herşey para içinmiş parayı veriyosun yüzümüze bakan bile olmadı bi gelip sebebini bile açıklanmadı yani insanların umutlanrınla oynuyolar bana hormon ilaçlarını yükleyip yumurta gelişimim olduğu halde muayne edip toplanması gerekiyo dediği halde doktor turgut beyin umrunda olmadı senin ne halde olduğun tabi parayı alana kadar burdan turgut bey harika yazanlara sesleniyorum tam bir fiyesko asla tavsiye etmiyorum kimsenin umutlarınla oynamasınlar turgut aydın hariç devlet hastanesinde yaptırın gerekirse asla kimseye tavsiye etmiyorumm çünkü paranızla rezil oluyosunuz kimsenin umrunda olmuyosunuz.