Tüp Bebekte Başarı Oranı Nasıl Artırılır?

 Tüp bebekte başarıyı arttırmak için bazı yöntemler kullanılmaktadır. Tüp bebek merkezlerinde kullanılan bu yöntemlerden birkaçını  sıralamak gerekirse .
Endometriyal ko-kültür denilen yapay anne rahmi yöntemi,
Embryo glue adı verilen embryo yapıştırma yöntemi ,
Blastokist kültürü ile embryoların 5. Güne kadar geliştirilmesi ve sonrasında transferi,
Preimplantasyon genetik tanı yani tüp bebekte genetik tanı yöntemiyle sağlıksız bebeklerin ayıklanarak sağlıklı bebeklerin anne rahmine yerleştirilmesi,
Assisted Hatching denilen embryo etrafındaki zarı incelterek embryonun rahim içerisine yapışma şansını arttırma yöntemi,
Yardımcı yuvalama,
Erkekte hiç spermin bulunmadığı vakalarda micro TESE adı verilen mikroskop altında testis dokularından sperm araştırma yöntemi,
Tüplerinde ultrasonografik olarak sıvı tespit edilen hastalarda embryoların rahime tutunma ihtimalini arttırmak amacıyla yapılan tüplerin çıkarılması ameliyatı tüp bebekte başarıyı arttıran yöntemlerin başında gelmektedir.
 
Bu yöntemlerin yanında fazla embryoların dondurularak hastaya ikinci bir şans verilmesi de tüp bebekte başarıyı arttıran faktörler arasındadır.

Sizden önce bu yöntemle bebek sahibi olan 6 milyon çift olduğunu biliyor muydunuz?
Tedavinizin başarılı olması için pozitif düşünmeye başlamalısınız.
Tedavi sürecinde stres olumsuz bir faktördür. Doktorunuzla ve yakınlarınızla endişelerinizi paylaşın.
Randevunuza yanınızda bir kitap veya dergi ile gidin. Belki bir süre beklemek zorunda kalabilirsiniz.
Kendinizi biraz şımartmanızın bir zararı olmaz. Sevdiğiniz yiyeceklerden tüketmeye, yanınızda bir parça çikolata bulundurmaya ne dersiniz?
Muayeneler ve sonrasındaki görüşme sırasında yanınızda eşinizin veya yakın bir arkadaşınızın bulunması yararlı olabilir
Sorularınızı randevunuza gelmeden bir yere yazın, sorun, aldığınız yanıtları ve tedavinizle ilgili söylenenleri not edin.
Önerilen ilaç tedavilerini titizlikle uygulayın.
İlaçlarınızı nasıl kullanacağınız dan emin olamadıysanız veya yanlış uyguladığınızdan şüpheleniyorsanız merkeze ulaşın ve teyit edin.
Size verilen bilgilendirme kitapçıklarını okumanız, tedavi sürecindeki aşamaları bilmeniz tedaviye uyumunuzu ve böylece de başarınızı arttıracaktır.
Unutmayın siz de tedavi ekibinin bir parçasısınız. Takımdaki herkes rolünü iyi ve doğru oynamalı ki sonuç zafer olsun.
Sağlınıza özen gösterin. Beslenmeniz, uykunuz şimdi daha da önemli. Düzenli beslenin, sebze, meyve, bitki çayları ve bol sıvı tüketimine dikkat edin. Günde 8 saat uyumalı, geç yatmamalı ve sabah erken kalkmalısınız.
Çalışıyorsanız, temponuzu biraz azaltmaya gayret edin. Yorgunluk tedavinizi olumsuz etkileyebilir.
Gün içinde küçük molalar vererek bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirmeye gayret edin.
Kullanacağınız ilaçları iyice öğrenin ve nereden ne zaman temin edeceğinizi kararlaştırın. Gerekli adres ve telefonları not edin.
Sigara içiyorsanız bırakmalısınız. Sigara %13 oranında infertilite nedenidir ve hem yumurta hem de sperm kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Stresle baş etme tekniklerinden faydalanın, gevşeme tekniklerini kullanın. Derin nefesler almak, olumlu düşünmek (mutlu düşünce kavramı), doğa yürüyüşleri, dikkatinizi dağıtacak hobilerinizle uğraşmak, günlük tutmak işe yarayabilir.
Tüm çabalarınıza rağmen stresiniz artıyorsa profesyonel yardım almalısınız. Psikolog veya psikiyatr eşliğinde daha rahat bir tedavi dönemi geçirebilirsiniz.
Başaracağınıza inanın. Olumlu konsantrasyon ve inanmak başarının ilk adımlarıdır.
Bir önceki yazımız olan Kadında Yumurta rezervi ve Tüp bebek tedavisi başlıklı makalemizde Endometriosis, kadın yumurtalık ve tedavisi hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaynak: http://blog.radikal.com.tr/saglik_guzellik/tup-bebekte-basari-nasil-arttirilir-70414

1 yorum:

Feyza Bulut dedi ki...

Bilgilendirici makale olmuş elinize sağlık. Mutlaka kısırlık belirtileri hakkında daha fazla bilgi alın.