Bahar Ayları Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Arttırıyor

İlkbahar aylarında östrojen daha fazla salgılandığı için hamile kalmanın daha kolay olduğunu belirten Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun, “Gün ışığı ve hava sıcaklığının artması östrojen hormonunu da arttırıyor” dedi.

İSTANBUL - Tüp bebek tedavisinde mevsimlere göre başarı oranlarına dikkat çeken Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun, bir araştırmada yumurtaların döllenme oranının ilkbahar aylarında diğer aylara göre 1.5 kat yüksek bulunduğunu söyledi.

Gün ışığı ve hava sıcaklığının östrojen hormonunun salgılanmasını arttırdığını belirten Tosun östrojen ile mevsim iliksi hakkında şunları söyledi: ”Östrojen hormonu kadın yumurtasının olgunlaşması ve embriyo gelişimi için çok önemlidir. Yardımcı üreme tekniklerinde (in-vitro fertilizasyon, mikroenjeksiyon) mevsimlere göre istatistiksel olarak başarı oranlarına bakıldığında,1932 çiftin dahil olduğu bir araştırmada gelişen yumurta sayısı, olgunlaşmış yumurta oranı, embriyonun rahme tutunma oranı (implantasyon) ve gebelik oranları açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır.” Ancak yumurtaların döllenme oranının ilkbaharda diğer aylara göre 1.5 kat daha yüksek olduğu bulunmuştur.”

Sağlık ve Yaşam dergisine konuşan Op. Dr. Süleyman Tosun, “Tüp bebek tedavisinde bahar aylarının tercih edilmesi çiftler için moral verici ve yüz güldürücü sonuçları beraberinde getirebilir. Aynı zamanda daha çok döllenmiş yumurta bize embriyo dondurma ve gerekirse daha sonra kullanabilme şansı sağlamaktadır. Yine de bilinmelidir ki yardımla üreme teknikleri yılın her döneminde başarı ile uygulanmaktadır” dedi.

KAYNAK:ntvmsnbc
Güncelleme: 12:36 TSİ 10 Mayıs. 2012 Perşembe

Hiç yorum yok: