Türkiye Tüp Bebek Cenneti

Çukurova Üniversitesi (Çü) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Çetin, "Dünyanın Birçok Ülkesinde 9-10 Bin Dolar Arasında Değişen Tüp Bebek Uygulamasının Türkiye'de 3 Bin YTL Olduğunu, Başarı Şansının da Her Gecen Yıl Arttığını" Bildirdi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Çetin, “Dünyanın birçok ülkesinde 9-10 bin dolar arasında değişen tüp bebek uygulamasının Türkiye'de 3 bin YTL olduğunu, başarı şansının da her gecen yıl arttığını” bildirdi.

Çetin, “erkekten sperm, kadından da yumurta alınıp, bu iki hücrenin dış ortamda bir tüp içinde döllendikten sonra yeniden rahim içine yerleştirilmesi işlemi” olan tüp bebek uygulamasında Türkiye'nin birçok Avrupa ülkesini geride bıraktığını belirtti.


Dünyanın birçok ülkesinde 9-10 bin dolar arasında olan tüp bebek uygulamasının Türkiye'de 3 bin YTL olduğunu, bu bedelin 1200 YTL'sinin sosyal güvenlik kuruluşlarınca karşılandığını ifade eden Çetin, ancak sosyal güvenlik kuruşlarının 40 yaş üstündeki anne adayları için bu katkıyı yapmadığını söyledi.

Çetin, “Tüp bebekteki başarı şansımız yüzde 50-60, mikroenjeksiyonda (Bir adet sperm alınarak, yumurtanın içine bırakılması işlemi) başarı şansı ise yüzde 98” dedi.

Geçmişte tüp bebekle ilgili kaygıların din adamlarının vaazları sayesinde aşılması ve tabuların yıkılmasının çocuk özlemi çeken,ancak tedaviden çekinen birçok aileye ışık tuttuğunu belirten Çetin, bu durumun başarıyı da olumlu etkileyen faktörler arasında yer aldığını ifade etti.

Tüp bebekte başarı şansını etkileyen bir başka faktörün ise kadının yaşı kadar yumurtalık yaşı ve yumurta kalitesi olduğuna işaret eden Çetin, “40 yaşındaki bir kadın, 30 yaşındaki bir kadından daha sağlıklı yumurtalık ve daha kaliteli yumurtaya sahip olabiliyor” dedi. 04.01.2008

Önceki Yazılar:

Hiç yorum yok: