Kısırlık ve nedenleri

İnfertilite (kısırlık), korunmaksızın düzenli ilişkiye karşın bir yıl içinde gebelik oluşmaması olarak tanımlanır.

- Ülkemizde bu sorunun sıklığı hakkında yapılmış doyurucu bir çalışma yok. Ancak, Avrupa ve ABD�den bildirilen raporlarda toplumda çiftlerin %10-%15�inin böyle bir problemle ilgilenmek zorunda kaldıklarını biliyoruz.

Tüp bebek ( Mikroenjeksiyon )
Hafta hafta gebelik

Toplumda bu sorunun sıklığının artık benzeri oranda olmasına karşın gerek II. Dünya Savaşı sonrası üreme çağındaki popülasyonun çoğalması, gerekse sunulan tıbbi tanı olanaklarının yetkinleşmesi nedeniyle infertilite kliniklerine başvuran çiftlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Herhangi bir çiftin herhangi bir ay gebe kalma oranının %15-20 dolaylarında olduğu biliniyor. Genel olarak toplumda çiftlerin % 85’nin bir yıl içinde, % 93’ünün ise, ikinci yılın sonunda gebe kaldıkları görülüyor. İngiltere’de 1550 ile 1850 yılları arasındaki arşivlerinin incelendiği bir çalışmada, kadınların ancak % 8’inin yaşamı boyunca gebe kalmadığı tesbit edilmiş.
Kısırlık son yıllarda gerek toplumun gerekse de medyanın gündemini giderek daha fazla işgal eden bir sağlık sorunu. Bu konu hakkında doğru ve yanlış pek çok beyanat verilip, çocuk sahibi olamayan çiftlerin yönlendirilmesi güçleştiriliyor. Kısırlığın tedavisinde özellikle son on yıl içerisinde büyük aşamalar kaydedildi ve önceleri tedavi edilemez gözüyle bakılan çiftlere çocuk sahibi olma imkanı sağlandı.

Amerikan Hastanesi internet sitesinde bu önemli soruna değinerek, bilgiler veriyor.

Hiç yorum yok: