Tüp Bebek Genetik Tanı

Tüp bebek tedavisinin ünlü ismi Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu genetik tanı hakkında açıklama yaptı.

Tüp bebek merkezlerinde embriyolar anne rahmine yerleştirilmeden önce incelenebilmekte ve böylece bazı kalıtsal hastalıklar açısından problem olup olmadığı konusunda tarama yapılabilmektedir. Bu şekilde tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmaya çalışan çiftlerin embriyoları incelenecek en sağlıklı ve iyi kaliteli olanlar seçilip anne rahmine yerleştirilecek ve aynı zamanda kalıtsal hastalık açısından problemli olanlar da elenebilecektir. Etkilenmemiş embriyoların anne  rahmine yerleştirilmesi ile tüp bebek tedavisinin şansıda artacaktır. Tıbbın ulaştığı bu son nokta kalıtsal hastalık taşıyıcısı olan veya kalıtsal hastalığı olan çiftler açısından oldukça mühimdir. Seçilmiş olan embriyolar transfer edileceği için bu risk ortadan kalkarak sağlıklı embriyolardan sağlıklı bebekler dünyaya gelmesi hedeflenmektedir.
Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu tüp bebekte genetik tanı hangi durumlarda uygulanmaktadır şu sözlerle ifade etti;
Tüp bebek tedavisi ile genetik taramaların yapılması hastalar açısından oldukça önemlidir. Bazı hasta grupları için bu uygulamaların yapılıyor olması ileride doğabilecek sıkıntıların oluşmaması açısından önem taşımaktadır. Aynı zamanda özellikle  ileri kadın yaşı nedeniyle artan genetik kusur riskinden dolayı olan başarısızlık riskinin azaltılması ve tekrarlayan başarısızlığı olan hastalarda gebelik şansının arttırılması konusunda da embriyoların genetik açıdan incelenmesi önemli olabilir. 
Kimi anne ve babalarda gen bozukluklarına bağlı hastalıklar olabilmektedir. Bu hastalıklardan bazıları şunlardır;
-          Talasemi
-          Hemofili A ve B
-          Kan uyuşmazlığı
-          Fanconi anemisi
-          Alport hastalığı
Cinsiyet belirlemede yine genetik taramalar yapılabilmektedir. Bu durum tek bir cinse ait kromozomlarda görülebilecek hastalıkların varlığından şüphe ediliyorsa yapılmaktadır. Bazı hastalıklar sadece kız çocuklarına, bazıları da sadece erkek çocuklarına geçebileceği için bu anlamda önleyici olabilmek adına cinsiyet belirlemekte kullanılabilir.
Tüp bebek uygulamalarında başarısız olmuş hastalarda başarıyı artırabilmek adına genetik tanı yöntemikullanılabilir.
Tekrarlamış ve başarısız olmuş tüp bebek tedavilerinde düşünülmesi gereken bir yöntem olabilir. İleri kadın yaşı nedeniyle artan genetik kusur riskinden dolayı olan başarısızlık riskinin azaltılmasındaı bu tekniğe başvurularak başarı şansı artırılabilir. Çünkü burada kaliteli olan embriyolar seçilerek anne rahmine yerleştirileceği için başarı şansı artacaktır.
Kardeş ile doku uygunluğu istenen durumlarda yine genetik tanı yöntemine başvurmak önemlidir.
Sık tekrarlayan düşük vakalarında genetik tanı düşünülmektedir. Tüp bebek tedavileri esnasında birden çok embriyo oluşumu sağlanarak preimplantasyon genetik tanı tekniğinden yararlanarak en kaliteli olan seçilecek ve anne rahmine yerleştirilip düşük olma olasılığının önüne geçilmesi hedeflenecektir.
Genetik tanı tekniği ile yapılan tüp bebek tedavi yöntemlerinde yanılma payı ne kadardır?
Beklenilen  başarı % 97 kadar yüksektir. Eğer yapan kurum kaliteli ise uygulayıcı kişilerin uzmanlığında beklenen şekilde tedavi ilerleyerek sonuçlar olumlu ve güvenilir olacaktır.
Tüp bebek tedavi yöntemlerinde genetik tanıda başarı şansı için neler söyleyebilirsiniz?
Tüm kriterler göz önüne alınmış ve doğru teknik uygulanmışsa başarı şansı çok yüksektir. Hastaların yaşı, rahatsızlıkları, elde edilen embriyolar burada önemlidir. Birden fazla embriyo içerisinden seçim yapılacağı için sonuçlar da güvenilir olacaktır. Klinik açıdan genetik taramaları yapılmış embriyolar anne rahmine yerleştirilir.
Hedef en iyi kalitedeki embriyonun seçilip transfer edilmesi olacağından sonuçta gebelik oranları artacaktır. Normal şekilde tüp bebek yöntemlerine göre başarı şansı daha yüksektir. Çünkü defalarca tüp bebek denenmiş ancak sonuca ulaşılamamış hastalarda seçilen embriyo ile gebelik oranları artacaktır. Özellikle ciddi derecede sperm bozukluğundan kaynaklanan erkek infertilitesinde, ileri kadın yaşında ve tekrarlayan başarısızlığı veya düşükleri olan hastalarda geleneksel tüp bebek yöntemine oranla daha başarılı sonuçlar elde edilebilecektir.
Genetik tanı ile tüp bebek tedavilerine Sonuç olarak neler söylemek istersiniz?
Preimplantasyon genetik tanı ile tüp bebek uygulamalarında embriyolar henüz anne karnına yerleştirilmeden önce değerlendirildikleri için ailelerin bu konuda olabilecek problemleri benimsemeleri daha kolay olacak, iyi kalite embriyo seçilip transfer edildiğinde de başarı şansları daha da artacaktır. Diğer taraftan tüp bebek tedavi başarısızlığında veya gebelik oluştuktan sonra problemle karşılaşıldığında üstesinden gelmesi aileler için daha zor ve travmatik olabilmektedir. Burada sorunların önceden bilinip, buna göre uygun şekilde hareket edilmesi son derece önemli olup, karşılaşılan sorunların önlemlerle daha kolay atlatılabileceği bir süreç haline dönüştürülmesi de mümkün hale gelmektedir.

Kaynak : www.cemficicioglu.com.tr
 

Hiç yorum yok: