Tüp Bebek Uzmanları Buluştu

Bin 200 Tüp Bebek Uzmanı Çeşme'de Bir Araya Geldi. Ege Üniversitesi (EÜ) Aile Planlaması İnfertilite Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından, Üreme Tıbbı Derneği işbirliğiyle düzenlenen 2. Güncel Üreme Endokrinolojisi, Yardımcı Üreme Teknikleri Kongresi ve 1. Üreme Tıbbı Derneği Kongresi, İzmir'in Çeşme ilçesinde başladı.

Açılışta konuşan Merkez Müdürü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Erol Tavmergen, dünyada bugüne kadar 3 milyon tüpbebek dünyaya geldiğini söyledi. EÜ Tüpbebek Merkezi'nde 1989 yılında ilk uygulamayı yapan Prof. Dr. Refik Çapanoğlu ise, "18 Nisan 1989 tarihinde dünyaya gelen ilk tüpbebeğimiz Ece, bugün 19 yaşında bir genç kız." dedi.


Çeşme Sheraton Hotel'de bin 200 uzmanın katıldığı kongrede konuşan Prof. Dr. Tavmergen, bir çocuğa sahip olma arzusunun sadece kadının veya erkeğin isteği olmayıp, her iki cinsin doğasında bulunan biyolojik bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Tavmergen, "Çocuksuzluk, şiddetli çocuk arzusu olan bir çift için bütün yaşantılarını etkileyen, mutsuz ve huzursuz yapan, hattâ sosyal yıkımlara sebep olan önemli bir problemdir. Günümüzde üremeye yardımcı teknikler bu çiftler için yeni ufuklar açmış, çeşitli ülkelerin yanısıra Türkiye'de de yaygın uygulama alanı bulan etkili bir yöntem olmuştur. Tüpbebek yöntemiyle başlayan çalışmalar, çocuksuzluk problemi olan çiftlere bir yandan yeni umutlar vaadederken diğer yandan da erken üreme dönemi hakkındaki bilgilerimizi geliştirerek, son 30 yıl içinde yepyeni tedavi yöntemlerine imkan sağlamıştır." şeklinde konuştu.

Türkiye'de 1989 yılında EÜ Tüpbebek Merkezi'nde ilk tüp bebeğin doğumunu takiben günümüze kadar 10 binlercesinin dünyaya geldiğini kaydeden Erol Tavmergen, "Önümüzdeki yıllarda sayıları daha da artacak üremeye yardımcı tedavi merkezlerinde başarılı sonuçlar elde etmek için bu tedavi yöntemlerine uygun hastaların ve uygulama sebeplerine göre tedavi yöntemlerinin seçimi kadar etik değerlere uymak da önemli bir rol oynayacaktır." dedi.

Prof. Dr. Çapanoğlu da, "İlk tüpbebeğin çalışmalarını yaptığımız günlerden, büyük zorluklar içinde ve bütün imkanlarımızı seferber ederek bugünlere kadar geldik. Ekibimizin özverili çalışmaları bizi bu günlere getirdi." diye konuştu. Açılış sonrasında Prof. Dr. Tavmergen tarafından, Prof. Dr. Çapanoğlu'na katkılarından ötürü teşekkür plaketi verildi.

Üç gün sürecek kongrede çeşitli ülkelerden konularında dünyaca ünlü 21, Türkiye'den ise 148 bilimadamı, üç paralel oturumda yardımcı üreme tekniklerini ve üreme tıbbının diğer konularını tartışacak. Ayrıca iki uydu sempozyumu ve sekiz yuvarlak masa toplantısı yapılacak. (Cihan Haber Ajansı)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Totalmed Transcription Company is a HIPAA Compliant Medical Transcription Services Provider based in India. We provide Medical Transcription services to Individual Doctors, Practices, Hospitals and other Medical Transcription Companies throughout the United States.

Adsız dedi ki...

This is really an excellent website. Please visit mine for more health articles: http://healthy-nutrition-facts.blogspot.com/