Tüp Bebek ve Stres

Doğal yoldan Bebek sahibi olamayan çiftlerin en büyük umudu olan Tüp Bebek tedavisinin başarısına stres tehlikesi gölge düşürüyor. Özellikle kadınların stresle başa çıkmakta zorlandıklarını belirten EuroFertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, hastalara verdikleri psikolojik destekle stresin tedavi üzerindeki olumsuz etkilerinden kurtulduklarını belirtti.

Modern dünyada neredeyse bütün hastalıkların sebebi olarak gösterilen stres, tüp Bebek tedavisinin de en büyük düşmanı. Yapılan araştırmalar stresin tek başına yüzde 15'e varan oranlarda başarısızlık yaratabileceğini ortaya koyuyor. Stresin hormonal dengeyi bozarak kısırlığa yol açtığının altını çizen Dr. Özörnek, "Stres vücudun normal hormon dengesinin bozulmasına neden olarak kadınlarda ve erkeklerde üreme sağlığına olumsuz etki yapıyor. Erkeklerde sperm kalitesinde azalmaya yol açan stres, kadınlarda ise özellikle yumurtlama fonksiyonu üzerine olumsuz etki yapar" dedi.

Bilgisizlik Stresi Artırıyor

Tüp Bebek tedavisinde karşılaşılan en büyük sorunlardan bir tanesi de kulaktan dolma, yanlış ve yetersiz bilgiler. Tedavi öncesinde edinilen kulaktan dolma bilgilerin hastaların stres seviyesini yükselttiğini fade eden Dr. Hakan Özörnek sözlerini şöyle sürdürdü: "Kısırlık ülkemizde hassas bir konu, bu nedenle de açıkça konuşulmuyor. Bize gelen hastaları öncelikli olarak yapılacak tedavi yöntemleriyle ilgili bilgilendiriyoruz. Süreç hakkında bilgi sahibi olan, bilinçli çiftler tedaviye daha kolay uyum sağlıyor ve bu durum tedavinin başarı oranını oldukça arttırıyor."

Klasik Müzikle Terapi

Doğal yollardan Bebek sahibi olamayan çiftlerin kendilerine ve birbirlerine duydukları suçluluk, öfke gibi hisler zamanla depresyon, panik atak gibi kişilerin toplumdan uzaklaşmasına sebep olan psikolojik hastalıklara yol açabiliyor. Tüp Bebek tedavisi için merkezlerine başvuran hastalara psikolojik destek sağladıklarını söyleyen Dr. Özörnek, "Psikolojik yardım almanın pozitif düşünmeyi arttırarak hamile kalmayı kolaylaştırdığı gözlemlenmektedir. Biz de, hastanemizde hastalarımıza tedavi süresince ücretsiz olarak psikolojik destek hizmeti veriyoruz. Yumuşak bir müzik eşliğinde gerçekleştirdiğimiz terapilerde olumlu telkinlerde bulunarak hastanın stresten uzaklaşmasını sağlıyoruz" dedi.

KAYNAK: http://kadin.haberler.com/tup-bebek-tedavisinde-aman-dikkat-3403045-haberi/

1 yorum:

Bal Yanağın Hikayesi dedi ki...

Kesinlikle katılıyorum stres herşeyin başı özellikle bu tedavide kadınlardan çok erkeklerin durumunu etkilediğini düşünüyorum yumurata toplama sırasında örnek vermek zorunda olan erkek çok zor durumda kalıyor.Müzik etki eder mi onlara bilmem ama tedavi gören bir çok sıkıntı çekmiş insanların stres kontrolü zor geçiyor gerçekten