Tüp Bebek Sayısı 50 bini Aştı

Türkiye’deki tüp bebek sayısı 50 bini aştı. Bu rakam Sinop, Artvin, Bilecik gibi illerin nüfusundan fazla...

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler, tüp bebek denemelerinde üçüz ve dördüz gibi sürprizlerle de karşılaşıyor.

TÜP BEBEK İÇİN NE KADAR HARCANIYOR?

Tüp Bebek Fiyatları


Tüp bebek uygulamasının maliyeti 4-6 bin dolar arasında değişiyor. Ama bu rakam çiftin rahatsızlığına göre artabiliyor, ancak 4 bin doların altına düşmüyor.

Türkiye ilk tüp bebekle 1988 yılında tanıştı. İlk tüp bebek Dilek Katrancı bugün 22 yaşında, gelinlik kız oldu. Türkay-Birsel Katrancı çiftinin ilk göz ağrısı Dilek’in ardından geçen 22 yılda, tüp bebek uygulaması çocuk hasreti ile yanıp tutuşan ailelerin umudu oldu. Bu süre içerisinde Türkiye’de tüp bebek sayısı hızla arttı. 2009 yılında sayıları 44 bini bulan tüp bebeklerin sayısı neredeyse Sinop, Artvin, Bilecik. Bitlis, Gümüşhane, gibi illerin nüfusunu geçerken, Bayburt, Ardahan, Gümüşhane nüfusuna yaklaştı.

YABANCI ÜLKELERDEN GELİYORLAR

Tüp bebek uygulaması Türkiye’de yıllarca tartışıldı. İlk yıllarda tüp bebek sahibi olabilmek için Almanya, Hollanda, İngiltere ve ABD’nin yolunu tutan Türk vatandaşları gelişen teknoloji ve yapılan sağlık yatırımları sayesinde artık bu uygulamayı hemen hemen her yerde rahatlıkla yaptırabiliyorlar. Türkiye’de çoğunluğu İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere 101 merkez bulunuyor. Türkiye’de en çok tüp bebek sahibi olmak için başvuran ülkeler arasında Makedonya, Azerbaycan, İran, Irak, Suriye, Kosova ve İngiliz vatandaşları yer alıyor. Afrika ülkelerinden özel tüp bebek merkezlerine başvuranların sayısında da önemli bir artış olduğu belirtiliyor. Dünyada en çok tüp bebek sahibi ülke İsrail olarak biliniyor. Bu ülkeyi Fransa, Almanya, İspanya, İngiltere ve Amerika izliyor. Türkiye bu ülkelerin ardından 7. olarak yer alıyor.

NEDEN TÜP BEBEK?

Her 100 çiftten 15’i çocuk sahibi olma konusunda sorun yaşıyor. Türkiye’de anne-baba olma çağında 10 milyon çiftin bulunduğu varsayılırsa 1.5 milyon çiftin çeşitli nedenlerden çocuk sahibi olmakta sıkıntı yaşadığı ortaya çıkıyor.

Türkiye’nin ilk tüp bebeği gelinlik çağına gelmiş!

Bundan tam 22 yıl önce 16 yaşındaki Birsel ile 25 yaşındaki Türkay Katrancı çiftinin bebek özlemiyle Türkiye, ilk kez tüp bebek adını duydu. Mutlu evlilikleri olmasına rağmen bir türlü çocuk sahip olamayan Katrancı çiftinin maddi imkânsızlıklara karşın çocuk istekleri hiç bitmedi ve Türkiye’de çalmadık kapı bırakmadılar. Bu mücadeleleri tam 17 yıl sürdü. Ta ki bir kadın doğum uzmanı arkadaşları tüp bebek olayından bahsedene kadar. 1988 yılında tüp bebek için Almanya’nın Münih kentine giden Katrancı çifti, burada bir kliniğe başvurdu.

Bu olayı heyecanla anlatan Katrancı çifti, orada kendilerine yardımcı olan Kıbrıslı Oktay Bey’i hiç unutmuyor. Çünkü belki de o olmasaydı kendilerinin bu işi bu kadar kolay halledemeyeceğine inanıyorlardı. Çünkü Türk doktorundaki yabancı dil işlerini kolaylaştırmış.Türkay Katrancı, aslında zengin bir ailesi olmasına karşın maddi zorluklar içinde gidip geldiklerini hiç unutmamış. Parayı zor bulduklarını, vizeyi zor aldıklarını ve tabii ki 36 saat süren otobüs yolculuğuyla Münih’e varıp akrabalarında kaldıklarını söylüyor. Orada Birsel Katrancı’nın teyze kızı Kadriye Çetinkaya’da kalan çift, dil ve parasızlık sorunu yaşadıklarını anlatıyor. Bir ay vize aldıklarını ve ilk denemede başarılı oldukları için şanslı oldukların söylüyorlar. Çünkü ilk denemede başarılı olunmasıydı bir dahaki seferde bu duruma ne para ne de vize yetecekti! 4.5 ay sonra başarılı sonuç alınınca mutluluktan havaya uçan Katrancı çiftine, Münih’tekiler şöyle ilginç bir de soru yöneltmiş. “Kız mı erkek mi olmasını isterdiniz”, yıllar sonra çocuk hasretini başarılı bir operasyonla bitiren Katrancı çifti bu soruya şaşırmış.

BİZ 5 ERKEĞİZ KIZ İSTERİM

Türkay Katrancı, “Biz 5 erkek kardeşiz. Bizim sülalede erkek çok. İsterim ki kız olsun” demiş ve Dilek’in doğumu onları ikinci kez mutlu etmiş. Almanya’dan başarılı sonuç alındıktan sonra tekrar Samsun’a dönen çift, Samsun SSK Hastanesi’nde sürekli muayene olmuş. Kadın doğumcu Doktor Hüseyin Akdeniz de onlara çok yardımcı olmuş. Akdeniz, bu doğumu 22.12.1988’de gerçekleştirmiş.

11 yıl sonra üçüz kardeş

İngiltere’de gerçekleşmesi beklenmeyen bir olay herkesi şaşırttı. İkiz kardeşler Bethany ve Megan’ın tam 11 yıl sonra Ryleigh adını verdikleri üçüz kardeşleri doğdu! İngiltere’de 1994 yılında evlenen Lisa Adrian Shepherd çifti, doğal yollardan çocuk sahibi olamayacaklarını anlayınca tedavi olmaya karar verdi. Tüp bebek yöntemi başarıyla sonuçlandı. Lisa Shepherd ikizlere hamileydi. Tam 7 ay sonra ikizler Bethany ve Megan dünyaya geldi. Aradan 11 yıl geçti. Shepherd çifti ailelerini büyütmeye karar verdi. Bunun için de daha önce dondurulmuş olan embriyolardan kullanmaya karar verdiler. Ancak çift bu kez sadece tek embriyo transferini kabul etti. Eğer başarısız olursa yeniden bebek sahibi olmaktan vazgeçeceklerdi. Sonuç olumluydu. Lisa yeniden hamile kalmayı başardı ve Reyleigh dünyaya geldi. Tıpatıp ablalarına benziyordu...

ihlassondakika.com

4 yorum:

Unknown dedi ki...

o 50binden bir taneside benim melisam:) ona sahip olmamı sağlayan doktoru selman laçin amcasının ellerinden öper. 50bin çokmuş bu arada bu kadar beklemiyordum.

Adsız dedi ki...

hadi ya o kadar varmıymış. ben de ogluma haile kalabilmek için tüp bebek tedavisi gördümfertijin de sağolsun seval hanım anne olma duygusunu tattırdı bana da. allah isteyen herkese versin.

tülay dedi ki...

seval hanım benimde doktorumdu 3. denememde anne oldum sayesinde kendisine minnettarım herkese de öneririm..

narin dedi ki...

seval hanıma arkadaşımın arkadaşı tedavi olmuş bebek sahbi olmuş ilk öle duyup araştırmaya başladım analdığım kadarıyla genelde başarılı tecrübeler yaşanmış seval hyanımın uyguladığı tedavilerde..