Jinemed Tüp Bebek

Jinemed Hastanesinde uygulanan ilaçsız tüp bebek yöntemi sayesinde bebek sahibi olmak isteyen çiftler hayallerine kavuşuyor.

Bebek sahibi olmak isteyenler ne yapmalı?

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin önce kadın-doğum uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Bu muayenede gebe kalmanın uygun olduğu günler saptanır. Gebelik öncesi tahliller yapılır. Sonrasında hastalıklara karşı aşılar gerekebilir. 6 aylık zaman içinde kendi kendilerine gebe kalamamaları durumunda da bize başvurmalarını istemekteyiz. Ardından sperm sayımı yapılır ve anne adayının hormonal durumuna bakılır. Yumurtlama takibi yapılarak yumurtlayıp yumurtlamadığı anlaşılır. Yumurtlama varsa da yoksa da yumurtlamayı arttırıcı ilaçlarla 3 ile 6 aylık tedaviye alınır. Son durumda gebelik oluşmazsa rahim röntgeni çekilir ve kanallar açıksa aşılama tedavilerine geçilebilir. Bu da olmazsa tüp bebek yöntemine gidilir.

Tüp bebek için sistem nedir?

Erkeğin sperm testi yapılır. Kadının rahim röntgeni çekilir, hormonlarına bakıldıktan sonra tedaviye geçilir. Değişik ilaçlarla kadının yumurtalıkları uyarılır ve birden çok yumurta üretilmesi sağlanır.

Hangi aşamalar var?

Testler yapıldıktan sonra anne adayı yaklaşık bir ay kadar değişik iğnelerle uyarılır ve yumurtalıkları ultrasonla takip edilerek yumurta gelişimi sağlanır. Yumurtalar istenilen boyuta ulaştıkları zaman da olgunlaştıran ve çatlatan iğne yapılır. 36 saat sonra anestezi altında yumurtalar toplanır. Toplanan yumurtalar 5-6 saat içinde spermlerle biraraya getirilir veya sperm tek tek her bir yumurtanın içine enjekte edilir. Enjekte edilen yumurtalar özel fırınlarda 37º`de bekletilir ve üç gün içinde bu yumurtalar 8 hücreye kadar bölünür. Bölünmüş embryolar anne rahmine plastik kanülle enjekte edilir. 13 gün sonra gebelik testi yapılır. Gebe kalan anneler ilk 3 ay kontrolde tutulur. Düşüğü engellemek için iğneler ve haplar verilir.

Bir çift ne kadar süre sonra doktora gitmeli?

Bir çift korunmaksızın ilişkide bulundukları zaman 6 ay içinde yüzde 80-85 oranında gebelik oluşur. 6 ayı geçen çiftlerin doktora başvurmaları uygundur. 40 yaş civarındaki kadınlara ise doğal yöntemlerle gebelik denemesini bazen 3 ayla sınırla tutmaktayız.

Başarısız olunursa ne yapılıyor?

Mikroenjeksiyon-tüp bebek yöntemi günümüzde çok ilerlemiştir. Bazı anne adayları tüp bebek esnasında kullanılan ilaçlara tepkiler vermekte, yumurtalıkları büyümekte, karında su toplanmaktadır. Ciddi sorunlar yaratabilen bu duruma aşırı uyarılma diyoruz. Jinemed hastanesi ekibi olarak kişilere ilaçsız tüp bebek yöntemini uyguluyoruz. Bu uygulamada yumurtalar ilaçsız olarak toplanır ve dışarıdaki bir ortamda olgunlaştırılır, spermle enjekte edilir ve oluşan embryolar anneye verilir. Türkiye`de bu konudaki ilk başarı ve ilk doğumu Jinemed olarak bundan 5 yıl önce gerçekleştirdik.

Tüp bebek uygulamasında kadının mı erkeğin mi işi zor?

Maalesef kadının işi daha zordur. Çünkü erkek her seferinde milyonlarca sperm üretebilmekte ama kadının yumurta üretimi ayda birle sınırlı kalmaktadır. Yani kadın 1 ay kadar değişik iğneler vurulmakta, kontrole gelmekte, iğnelerin etkisiyle rahatsız olmaktadır. İşlemler kadına uygulandığı için anesteziyi o almakta, embryo transferi ona yapılmakta ve transferden sonra gebelik testine kadar ki sürede çocuk düşmesin diye kalçadan iğneler yapılmaktadır.

Tüp bebek uygulamasında nelere dikkat edilmeli?

Tüp bebek yöntemi gereken çiftlere uygulanmalıdır. Hastaların titiz olmaları gereklidir. İşlemin yapılacağı merkez iyi incelenmelidir. Bu merkezlerde psikolog ve ürolog mevcut olmalıdır. Tüp bebek pahalı bir işlemdir. Hasta, hekim ve hemşireler detaylı olarak konuşmalıdır. Konu hakkındaki detaylı bilgiye Özel Fulya Jinemed Hastanesini arayarak sahip olabilirsiniz.

(Not: Bu yazı Takvim Gazetesi'nin internet sitesinden alındı. Bilgilendirme ya da haberden ziyade reklama benziyor.) 

Hiç yorum yok: