Aşırı kilo Kısırlık Sebebi

Tüp Bebek, kısırlık ve üreme sağlığı araştırmalarıyla tanınan Konya Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Fuat Ali, ideal kiloda olmanın ruhsal ve fiziksel sağlığın yanı sıra bebek sahibi olmak için de önemli bir unsur olduğunu belirtti.

Aşırı kilo kaybının yanı sıra normalin üzerinde bir kiloya sahip olmanın da bebek sahibi olma konusunda hem kadın hem de erkekler için aynı oranda risk unsuru olduğunu ifade eden Dr. Fuat Ali, sağlıklı beslenmenin, genel vücut sağlığının yanı sıra üreme sağlığını da etkilediğini ifade etti.

Gebe kalmayı planlayan bir kadının; meyve, sebze, karbonhidrat ve etin dengede olduğu bir diyet uygulaması, yağlı besinlerin alımını normal vücut kilosunu koruyacak şekilde ayarlaması gerektiğini ifade eden Dr. Ali, şöyle dedi:

"Şişmanlık, vücuttaki yağ dokusunun normalden fazla olması demektir. Vücuttaki yağ dokusunun artmasıyla hormonal metabolik hastalıkların ortaya çıkması ya da ağırlaşması arasında doğrudan bir ilişki olduğu bilinmektedir. Genetik, metabolik, hormonal ve sinirsel birçok karmaşık sistem şişmanlığın oluşmasında rol oynar."

Dr. Ali, obezitenin, adet düzensizliğinin yanı sıra yumurtlama problemine sebep olduğunu ve dolayısıyla doğal yolla gebelik oluşumunu zorlaştırdığını ifade etti.

Fazla kiloları olan kadınların ideal kilolarına kavuşmaları durumunda, yumurtlama bozukluklarının düzelebileceğini dile getiren Dr. Ali, çocuk sahibi olmak isteyen, ancak fazla kilolarından dolayı olamayan anne adaylarının yağdan fakir, liften zengin yemekleri tercih ederek ve spor yaparak kilo vermeye çalışması gerektiğini vurguladı.

Yeşil yapraklı sebzelerde, fındıkta, bademde ve baklagillerde yoğun bir biçimde bulunan folik asitin sağlıklı gebelik için önemli bir vitamin olduğunu anlatan Fuat Ali, "Anne adaylarına, bebeklerinin kemik gelişimi için güneşten yeterince yararlanmalarını ve kalsiyumdan zenginleştirilmiş yoğurt, süt, fındık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler tercih etmelerini öneriyoruz." dedi. (CİHAN)

Hiç yorum yok: