Üreme Tıbbı Derneği Kongresi

Tüp Bebek Tedavisi Günah Keçisi mi İlan Ediliyor?

Tüp Bebek Katkı Payı'nın ve Tüp Bebek Fiyatları'nın düşmesi sonucu tüp bebek tedavisinin Türkiye'de hızla artmaya başlaması bir dizi sorunu da beraberinde getiriyor.

Geçtiğimiz hafta Antalya`da düzenlenen ve bin 300`ü aşkın yerli ve yabancı hekimin katıldığı II. Üreme Tıbbı Derneği Kongresi`nde konuşan uzmanlar; yenidoğan ölümleriyle tekrar gündeme gelen tüp bebek tedavisinin günah keçisi ilan edildiğini söyledi.

Düzenlenen basın toplantısında söz alan Derneğin İkinci Başkanı Prof. Dr. Recai Pabuççu, `Tüp bebek nedeniyle yenidoğan ünitelerine giden bebek oranı yüzde 25. Bebek ölümlerinin hepsi tüp bebek uygulamasına mal edildi. Ama öyle değil. Çoğul gebeliğin önüne geçmek için tüp bebek kliniklerinin de donmuş embriyo kullanması gerekli ama bunu yapanların oranı da yüzde 10`u geçmiyor. Gerçekten tüp bebek ihtiyacı olanları tedaviye almak şart. Bugün 1 milyon çiftin tüp bebeğe ihtiyacı var ` diye konuştu.

ROBOTİK CERRAHİ DEVRİ

Üreme Tıbbı Derneği ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan ise jinekolojide robotik cerrahinin öne çıktığına değinerek,` Yöntem, jinekolojik operasyonların sezeryan hariç hemen hepsine müdahil olacak. Klasik olarak 1- 1.5 saat süren bir işlem, 20-25 dakikada bitecek` dedi.

Hiç yorum yok: